Żywienie osób starszych

31 stycznia 2021 Autor admin

Starzenie się organizmów żywych jest procesem nieuniknionym. Można jednak sprawić, by postępował on znacznie wolniej.

Pomimo, że jesteśmy genetycznie przystosowani do osiągnięcia 110 – 120 lat życia, to średnia długość życia w Polsce wynosi ok. 74 lata.

Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z upływem czasu. Zarówno niedożywienie jak i otyłość powodują zaburzenia równowagi organizmu, a co za tym idzie nasilają szybkość starzenia się.

Receptą na długowieczność może być optymizm, uśmiech, aktywność fizyczna, dbanie o ciągły rozwój intelektualny, a także właściwy sposób odżywiania.

Badania dowodzą, że stulatkowie preferujący dietę bogatą w warzywa, owoce, ryby i chude mięso, odznaczają się mimo swojego „sędziwego wieku” dużą sprawnością fizyczną, jak i umysłową.