
Pierogi z jagodami
16 lipca 2021Sezon na jagody rozpoczęty.
Jagody możemy konsumować na różne sposoby, ale jednym z moim ulubionych są pierogi z tymi owocami.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 560 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml gorącej wody
- 20 ml oliwy
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 szklanki jagód
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z ciasta, wody, jajka, soli i oliwy wyrobić elastyczne ciasto, które odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć składniki, wówczas wyjdzie idealne ciasto.
Przygotować jagodowy farsz: jagody wypłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na durszlaku, wymieszać w miseczce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Po 20 minutach ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić pod przykryciem, a drugą wałkować na cienki placek (około 2 mm grubości) i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Na każdym z kółek położyć łyżeczkę jagód i dokładnie skleić brzegi.
Pierogi odłożyć na posypany mąką blat. W dużym garnku zagotować wodę, dodać trochę soli i na gotującą wodę, wrzucić pierogi. Gotować około minutę od wypłynięcia. Podawać z jogurtem naturalnym.
Smacznego
