
„Kulki mocy” z ciecierzycy
25 sierpnia 2021W jednym ze wpisów na blogu (Ciekawostki) wspominałam o właściwościach prozdrowotnych ciecierzycy i o tym że można ją coraz częściej spotkać w naszych kuchniach i to w najrozmaitszych postaciach (m.in.: mąkę z ciecierzycy, makaron z ciecierzycy, humus, pasty i pasztety z cieciorki, chipsy oraz ciecierzycę prażoną).
Zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego przepisu z ciecierzycy na kulki mocy.
Oto danie na dziś:
Składniki:
300 g ciecierzycy ze słoika,
2 szklanki wiórków kokosowych,
½ szklanki mleka kokosowego z puszki
2 łyżki erytrolu lub ksylitolu lub miodu
25 g migdałów.
Wykonanie:
Ciecierzycę wypłukać pod bieżącą wodą, następnie zblendować z erytrolem i mleczkiem kokosowym. Do uzyskanej masy dodać 1,5 szklanki wiórków kokosowych, po czym dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce (ok. godzinę). Po schłodzeniu wyjąć z lodówki i uformować kulki, do środka każdej kulki włożyć migdał. Na koniec kulki obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych.
Smacznego!