
Ciecierzyca
18 sierpnia 2021W dzisiejszych czasach zastosowanie ciecierzycy w kuchni jest coraz bardziej powszechne. Należąca do roślin strączkowych, ciecierzyca jest dobrym źródłem białka (w 100 g surowej ciecierzycy znajduje się 19 g białka), ale też błonnika, żelaza, potasu, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy E. Ze względu na dużą ilość błonnika i białka jest wolno trawiona. Ma także niski indeks glikemiczny. W najnowszych badaniach i zaleceniach World Cancer Research Fund International 2021 specjaliści rekomendują spożywanie ciecierzycy jako środka profilaktycznego zmniejszającego ryzyko wystąpienia nowotworów. Z kolei zwiększenie ilości błonnika w diecie i zastąpienie białka zwierzęcego roślinnym wpływa na poprawę ciśnienia i profilu lipidowego pacjentów (niższy poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów).
Ciecierzyca robi się coraz bardziej popularna w kuchni, wykorzystuje się ją zarówno do dań na słodko jak i słono.
W sklepach można kupić mąkę z ciecierzycy, makaron z ciecierzycy, humus, pasty i pasztety z cieciorki, chipsy oraz ciecierzycę prażoną.

Zachęcam także do wypróbowania mojego ulubionego przepisu z ciecierzycy na kulki mocy.