Dieta przy raku wątroby

28 stycznia 2025 Autor admin

Szacuje się, że na raka wątroby choruje około 750 tysięcy ludzi rocznie !
Dieta w przypadku raka wątroby powinna opierać się na produktach bogatych w witaminy i składniki mineralne. Często w chorobach i nowotworach wątroby dochodzi do zaburzeń wchłaniania wielu składników, stąd należy skonsultować z lekarzem ich suplementację (witamina A, K, C, witaminy z grupy B, selen, cynk, wapń, sód). Warto jednocześnie pamiętać żeby nie eksperymentować ze zdrowiem i w razie wątpliwości co jeść porozmawiać ze specjalistą ds. żywienia.

Co kategorycznie powinniśmy odrzucić to wszelkie źródła aflatoksyn. Alfatoksyny są to związki pleśni, które mogą być obecne w popsutych ziarnach zbóż, warzywach, owocach, orzechach. Należy bezwzględnie eliminować takie nadpsute produkty z jadłospisu, zarówno w przypadku już wykrytego raka wątroby, jak i wówczas, gdy chcemy zadziałać w tym kierunku profilaktycznie. Gdy zauważymy zmiany w postaci pleśni nawet tylko na niektórych ziarnach czy orzechach lub innych produktach, to mimo wszystko należy wyrzucić całe opakowanie.
Wśród produktów zabronionych znajduje się również alkohol, który należy bezwzględnie wyeliminować.
Ponadto z diety wątrobowej przy raku wątroby należy eliminować produkty wzdymające, ciężkostrawne, tłuste takie jak strączki, cebulę, czosnek, tłuste mięsa i ich przetwory, surowe owoce i warzywa, produkty z pełnego ziarna, orzechy, pestki i nasiona.