Błonnik pokarmowy

11 marca 2024 Autor admin

Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji o charakterze polisacharydowym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy) i niepolisacharydowym (ligniny, kutyny), która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka.

Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego, rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie.

Błonnik rozpuszczalny, znajduje się w dużych ilościach w roślinach strączkowych, otrębach owsianych i kaszach jęczmiennych. Błonnik nierozpuszczalny, natomiast najłatwiej odnaleźć w pełnoziarnistych produktach, siemieniu lnianym, orzechach, skórce ziemniaków oraz nasionach dyni, sezamu czy słonecznika.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienne zapotrzebowanie na błonnik wynosi od 20 do 40 g.

Spożywając błonnik należy jednak pamiętać o odpowiednim nawodnieniu, tj. wypijaniu 2 – 3 litrów wody każdego dnia.

Spożycie błonnika ma znaczenie w prewencji nowotworów układu pokarmowego i cukrzycy. Ponadto dieta bogata w błonnik może być sugerowana osobom cierpiącym na choroby układu krwionośnego, w tym miażdżycę i nadciśnienie tętnicze