
Żywienie osób starszych
31 stycznia 2021Starzenie się organizmów żywych jest procesem nieuniknionym. Można jednak sprawić, by postępował on znacznie wolniej.
Pomimo, że jesteśmy genetycznie przystosowani do osiągnięcia 110 – 120 lat życia, to średnia długość życia w Polsce wynosi ok. 74 lata.
Nasze potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z upływem czasu. Zarówno niedożywienie jak i otyłość powodują zaburzenia równowagi organizmu, a co za tym idzie nasilają szybkość starzenia się.
Receptą na długowieczność może być optymizm, uśmiech, aktywność fizyczna, dbanie o ciągły rozwój intelektualny, a także właściwy sposób odżywiania.
Badania dowodzą, że stulatkowie preferujący dietę bogatą w warzywa, owoce, ryby i chude mięso, odznaczają się mimo swojego „sędziwego wieku” dużą sprawnością fizyczną, jak i umysłową.