
Napoje słodzone, a ich wpływu na ryzyko rozwoju poważnych chorób serca. Badanie
24 marca 20245 marca na łamach czasopisma „Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology” pojawił się artykuł na temat szkodliwości napojów słodzonych i ich wpływu na ryzyko rozwoju poważnych chorób serca.
Badacze ustalili, że picie więcej niż dwóch litrów sztucznie słodzonych napojów tygodniowo zwiększa ryzyko migotania przedsionków o 20%.
Naukowcy doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu danych dotyczących odżywiania i danych genetycznych prawie 200 tysięcy uczestników długoterminowego badania zdrowia przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii przez Biobank w latach 2006-2010. Żadna z badanych osób nie miała migotania przedsionków w momencie zgłoszenia, ale w ciągu 10 lat stwierdzono już ponad 9400 przypadków nieprawidłowego rytmu serca.