„Kulki mocy” z ciecierzycy

25 sierpnia 2021 Autor admin

W jednym ze wpisów na blogu (Ciekawostki) wspominałam o właściwościach prozdrowotnych ciecierzycy i o tym że można ją coraz częściej spotkać w naszych kuchniach i to w najrozmaitszych postaciach (m.in.: mąkę z ciecierzycy, makaron z ciecierzycy, humus, pasty i pasztety z cieciorki, chipsy oraz ciecierzycę prażoną).

Zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego przepisu z ciecierzycy na kulki mocy.

Oto danie na dziś:

Składniki:

300 g ciecierzycy ze słoika,

2 szklanki wiórków kokosowych,

½ szklanki mleka kokosowego z puszki

2 łyżki erytrolu lub ksylitolu lub miodu

25 g migdałów.

Wykonanie:

Ciecierzycę wypłukać pod bieżącą wodą, następnie zblendować z erytrolem i mleczkiem kokosowym. Do uzyskanej masy dodać 1,5 szklanki wiórków kokosowych, po czym dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce (ok. godzinę).  Po schłodzeniu wyjąć z lodówki i uformować kulki, do środka każdej kulki włożyć migdał. Na koniec kulki obtoczyć w pozostałych wiórkach kokosowych.

Smacznego!