Pierogi z jagodami

16 lipca 2021 Autor admin

Sezon na jagody rozpoczęty.
Jagody możemy konsumować na różne sposoby, ale jednym z moim ulubionych są pierogi z tymi owocami.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 560 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody
  • 20 ml oliwy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 3 szklanki jagód
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Z ciasta, wody, jajka, soli i oliwy wyrobić elastyczne ciasto, które odkładamy na 20 minut przykryte ściereczką. Ważne jest, aby dokładnie odmierzyć składniki, wówczas wyjdzie idealne ciasto.
Przygotować jagodowy farsz: jagody wypłukać pod bieżącą wodą, odsączyć na durszlaku, wymieszać w miseczce z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Po 20 minutach ciasto podzielić na 2 części. Jedną pozostawić pod przykryciem, a drugą wałkować na cienki placek (około 2 mm grubości) i za pomocą szklanki wyciąć kółka. Na każdym z kółek położyć łyżeczkę jagód i dokładnie skleić brzegi.
Pierogi odłożyć na posypany mąką blat. W dużym garnku zagotować wodę, dodać trochę soli i na gotującą wodę, wrzucić pierogi. Gotować około minutę od wypłynięcia. Podawać z jogurtem naturalnym.

Smacznego