
Żywienie, a zdrowe przybieranie na wadze
2 listopada 2022Większość pacjentów, z którymi współpracuję przychodzi do mnie, żeby schudnąć lub poprawić wyniki badań medycznych. Zdarzają się jednak tacy pacjenci, którzy chcą, bądź potrzebują przytyć.. zdrowo przytyć.
Wbrew pozorom, nie jest to jednak taki łatwy proces i nie wystarczy zwyczajnie więcej jeść.
Żeby zdrowo przytyć powinniśmy zacząć od obliczenia tak zwanej Całkowitej Przemiany Materii (CPM), czyli wartości w kcal, poniżej której nie należy schodzić. Więcej na temat jak to zrobić znajdziecie w moich poprzednich postach, więc zachęcam do lektury.
Znając tą wartość możemy planować następne kroki. W celu zwiększenia masy ciała, należy do obliczonej wartości Całkowitej Przemiany Materii „dokładać” około 300-500 kcal. Taka nadwyżka kaloryczna w ciągu dnia powinna spowodować, że będziemy przybierać na masie ciała około pół kilograma tygodniowo.
Co ważne, żeby zdrowo przytyć nie wystarczy samo zwiększenie objętości posiłków, ale należy też zwracać uwagę na jakość produktów, jakie zjadamy. Podstawowym elementem w diecie na przytycie jest białko. Powinniśmy więc włączyć do naszego menu m.in. mięso, ryby, produkty mleczne czy produkty strączkowe. Warto, by porcja białkowego produktu w każdym posiłku wynosiła co najmniej 100-120 gramów.
Należy również odpowiednio dawkować co będziemy „kłaść” na naszym talerzu, bo szybko może się okazać, że dane porcje w diecie na przytycie są dla nas zbyt duże. W efekcie nie będzie się ich przejadać, a skutkiem tego będzie zupełnie inny efekt. Warto więc dokładać do naszej diety produkty, które są niewielkie pod względem objętości, a jednocześnie dostarczają dużo kalorii. Mogą to być np. orzechy, pestki, tłuste ryby czy awokado zawierające przede wszystkim zdrowe tłuszcze, oraz suszone owoce będące bogatym źródłem węglowodanów, które są niewielkie objętościowo, a przy tym kaloryczne.
Pamiętajmy jednak, że mimo ogólnych wytycznych każda skuteczna dieta, nawet na przytycie, powinna być indywidualnie dobrana przez dietetyka.