
Żurek
17 kwietnia 2022W ciągu roku możemy go jeść wiele razy, ale na Wielkanoc ta zupa smakuje wyjątkowo.. Żur na wywarze z porów i selerów z chrzanem (6 porcji po ok. 150 kcal).
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 200 g porów
- 150 g selera,
- 250 ml żuru,
- 200 ml maślanki,
- litr gorącej wody,
- 6 jaj na miękko,
- 6 łyżek utartego chrzanu,
- sól niskosodowa,
- czosnek,
- majeranek.
Wykonanie:
Czosnek obrać, zmiażdżyć. Pory i selery oczyścić, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem, ugotować. Selery wyjąć, wywar przestudzić. Pory zmiksować w wywarze, wlać żur, doprawić solą, czosnkiem i majerankiem. Wlać maślankę. Mocno podgrzać. Jaja ostrożnie przekroić i dodać do żuru. Ugotowane na miękko żółtka nadadzą zupie oryginalny smak i kolor. Przed podaniem do każdej porcji zupy dodać po łyżce utartego chrzanu.
Smacznego !