
Zupa dyniowa
31 października 2021Niewątpliwie pozycją obowiązkową jak chodzi o potrawy z dyni jest zupa krem. Zrobicie ją z dyni piżmowej, dyni Hokkaido, jak i każdej innej jadalnej odmiany.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1 dynia piżmowa
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- kawałek seler
- pół pora
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- lubczyk
- ziele angielskie
- pieprz ziołowy
- sól, kurkuma
- liść laurowy imbir (szczypta)
Wykonanie:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka z gotującą się wodą, doprawić do smaku. Zupę gotować 35-40 minut do miękkości warzyw, po czym zmiksować blenderem na konsystencję zupy krem. Zupę podawać „przyozdobioną” jogurtem naturalnym.
Smacznego !