
Warzywa z grilla
3 lipca 2022Pierwszy lipcowy weekend może być świetną okazją na grilla. Poza sprawdzonymi przepisami warto czasem zrobić ukłon w innym kierunku. Tym razem proponuję klasyczne warzywa z grilla.
Oto więc mój przepis na dziś:
Składniki:
- cała cukinia
- 0,5 kg pieczarek
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- czosnek
- cząber
- rozmaryn
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Warzywa na grilla dokładnie umyć. Następnie cukinię pokroić w plastry o grubości około 1 centymetra, a pieczarki dokładnie wyczyścić i usunąć skórkę.
W międzyczasie przygotować marynatę do warzyw. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego oraz drobno posiekane zioła oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.
Warzywa dokładnie wymieszać z marynatą i pozostawić na około 2-3 godziny. Wszystkie składniki ułóż na rozgrzanym grillu i opiekać, aż zrobią się miękkie.
Smacznego !