
Uszka z kapustą i grzybami
24 grudnia 2022Uszka z grzybami to tradycyjna polska potrawa wigilijna, w wielu regionach Polski podawana jako pierwsza na świątecznym stole…
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 8-10 gr suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- 2 cebulki szalotki
- sól
- świeżo mielony pieprz czarny
Wykonanie:
Odmoczyć i przegotować grzyby. W międzyczasie podsmażyć cebulkę. Ugotowane grzyby pokroić w kostkę i wymieszać z cebulą. Dodawać sól i pieprz do uzyskania odpowiedniego smaku. Mając gotowy farsz czas na ciasto.
Do dużej miski wsypać ok. 250 gr mąki. Do mąki dolewać po trochę wody. Ciasto powinno być lepkie i kleić się, ale nie może być lejące. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając mąkę. Kiedy zaczyna lekko odchodzić od ręki włożyć je na stolnicę i walcować. Jeśli to konieczne podsypać niewielkie ilości mąki. Gotowe ciasto powinno być sprężyste, miękkie i nie lepić się do rąk.
Z tak przygotowanego ciasta można wycinać kółka np. za pomocą szklanki lub odpowiedniej wykrawaczki i dodawać przygotowany wcześniej farsz.
Gotowe uszka gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty, aż do wypłynięcia.
Podawać z barszczem np. barszczem wigilijnym na zakwasie lub barszczem czerwonym czystym.
Smacznego !