
Świąteczne pierniczki
20 grudnia 2020Święta już tuż, tuż..
Sprawmy sobie i najbliższym trochę radości przepisem na świąteczne pierniczki.
Oto moja propozycja:
Składniki:
- 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 100 ml oleju rzepakowego
- 200 g miodu pszczelego wielokwiatowego
- 4 łyżeczki ksylitolu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- Łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- Łyżka kakao naturalnego
Wykonanie:
Do misy wsypać mąkę i sodę, wymieszać, następnie dodać jajka wymieszać, na końcu resztę składników, wymieszać, włożyć ciasto na 10 minut do lodówki. Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na ciasto o grubości 0,5 cm. Wykroić za pomocą foremek określone kształty z ciasta (np. mikołaja, choinkę, domek itd.). Ciasteczka piec na papierze do pieczenia ok. 12 minut w temp. 160 stopni.
Smacznego!
PS: a jeżeli w domu mamy dzieci.. nie będę dalej pisać. Zobaczcie sami.
