
Sos żurawinowy
19 grudnia 2022Owoce żurawiny są źródłem antocyjanów i innych składników o właściwościach przeciwutleniających. Żurawina jest także pomocna w neutralizowaniu toksycznego działania wolnych rodników, a stosowana regularnie działa ochronnie na komórki wątroby. Warto więc wykorzystywać te wspaniałe właściwości.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 200 g świeżej żurawiny
- 2 łyżki oleju
- szklanka wody
- cukier / ksylitol
- miód
Wykonanie:
Rozgrzać patelnię z olejem. W międzyczasie umyć żurawinę. Żurawinę wrzucić na patelnię i podlać wodą. Trzymać pod przykryciem aż zacznie pękać. Dosypać cukier. Mieszać od czasu do czasu i pilnować, żeby sos nie był za gęsty.
Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyłączyć i dodać miodu do smaku.
Uwaga: miód dodawać do lekko ostygłego sosu, ponieważ dodany do zbyt wysokiej temperatury miód traci właściwości.
Sos można dodawać do mięs i pieczeni mięsnych.
Smacznego !