Schab ze śliwką

18 czerwca 2024 Autor admin

Święta? Rodzinne spotkanie? Wizyta znajomych?

Pieczony schab ze śliwką będzie doskonałą potrawą na każdą okazję.

Oto moja propozycja na dziś:

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • 200 g śliwek suszonych bez pestek
  • 5-10 ząbków czosnku 25- 50 g
  • rozmaryn, sól, pieprz, lubczyk, cząber
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • mleko 2 % tłuszczu

Wykonanie:

Schab umyć i zalać mlekiem, zostawić na noc w lodówce. Rano mięso umyć z mleka, wytrzeć ręcznikiem papierowym.

Przez środek kawałka schabu utworzyć kanał, który wypełnić suszonymi śliwkami bez pestek. Polecam użyć długiego i cieńszego noża. Naciąć mięso na środku i powoli przebijać się na drugi koniec. W razie potrzeby lekko poszerzyć otwór z obu stron. Otwór zrobiony w mięsie wypełnić całymi suszonymi śliwkami bez pestek (do 1,5 kilogramowego kawałka schabu „wcisnęłam” 200 g śliwek). Obrać ząbki czosnku z łupinek. Mięso naciąć nożem w kilku miejscach i w nacięcia wcisnąć ząbki czosnku. Natrzeć mięso solą, pieprzem, rozmarynem, lubczykiem i cząbrem oraz olejem rzepakowym. Włożyć do lodówki na około 2 godziny, aby przyprawy wniknęły w mięso. Schab włożyć do rękawa foliowego i związać końce nitka, tak, żeby powstał „cukierek”. Mięso wstawić do zimnego piekarnika i nastawić go na 200 stopni. Piec 1,5 godziny, aż schab zarumieni się u góry. Schab podawać na ciepło z kaszą gryczaną i sałatką lub przechowywać w folii w lodówce, pokroić w plastry jako wędlinę.

Smacznego!