
Sałatka wiosenna z fetą
28 kwietnia 2022Sałatka wiosenna z fetą to wspaniały pomysł na wiosenny obiad lub kolację.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- główka kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy konserwowej
- pomidory koktajlowe
- szczypiorek
- feta półtłusta
- pierś z kurczaka pieczona podwójna
- sos czosnkowy (jogurt gęsty grecki wymieszany z czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu)
Wykonanie:
Upeklować pierś z kurczaka (doprawić czosnkiem, solą, pieprzem i rozmarynem) a następnie piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut. Tak przygotowane mięso pokroić w małe kawałki do dodania do sałatki. W międzyczasie umyć kapustę i drobno pokroić. Pokroić też pomidory oraz posiekać szczypiorek. Pokroić również fetę.
Gdy wszystko gotowe dno salaterki przykryć poszatkowaną kapustą. Na to dać 3 łyżki sosu czosnkowego, a następnie kukurydzę. Na to kawałki pieczonego kurczaka i znów sos czosnkowy. Kolejno dodać połówki pomidorów i szczypiorek i znów rozsmarować sos czosnkowy. Na koniec wierz sałatki posypać fetą.
Smacznego !