
Sałatka śledziowa warstwowa
27 marca 2022Lubicie śledzie? A może tak sałatka?
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- śledzie po wiejsku 40 dag
- 4 jajka ugotowane na twardo
- cebula średnia
- ziemniaki gotowane w łupinach (4 średnie)
- 4 marchewki średnie gotowane
- 1/2 puszki groszku zielonego konserwowego
- sól
- pieprz ziołowy
- lubczyk
- majonez roślinny „Kielecki” (85 g)
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Cebulę poszatkować. Śledzie odsączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze części. Ziemniaki ugotować w mundurkach wraz z marchewką. Groszek odcedzić. Następnie wziąć szklaną salaterkę i na dnie ułożyć kawałki śledzi, a na nie poszatkowaną cebulę. Po każdej warstwie doprawić do smaku (pieprz, szczypta soli i 2 łyżki majonezu roślinnego). Kolejno dodawać pokrojone i obrane wcześniej ziemniaki. Potem znów sól, pieprz i lubczyk oraz 2 łyżki majonezu. Majonez rozsmarować. Na to dodać pokrojoną w kostkę gotowaną marchewkę i groszek konserwowy. Doprawić do smaku i przykryć majonezem (2 łyżki). Na końcu dodać pokrojone jajka, sól, pieprz i lubczyk. Całość przykryć cienką warstwą majonezu. Sałatkę wsadzić do lodówki.
Podczas jedzenia należy pamiętać, żeby sięgać łyżką do samego dna salaterki, uzyskamy bowiem wtedy pełny przekrój sałatki na talerzu 😉
Smacznego !