Sałatka śledziowa warstwowa

27 marca 2022 Autor admin

Lubicie śledzie? A może tak sałatka?
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • śledzie po wiejsku 40 dag
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • cebula średnia
  • ziemniaki gotowane w łupinach (4 średnie)
  • 4 marchewki średnie gotowane
  • 1/2 puszki groszku zielonego konserwowego
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • lubczyk
  • majonez roślinny „Kielecki” (85 g)

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić. Cebulę poszatkować. Śledzie odsączyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić na mniejsze części. Ziemniaki ugotować w mundurkach wraz z marchewką. Groszek odcedzić. Następnie wziąć szklaną salaterkę i na dnie ułożyć kawałki śledzi, a na nie poszatkowaną cebulę. Po każdej warstwie doprawić do smaku (pieprz, szczypta soli i 2 łyżki majonezu roślinnego). Kolejno dodawać pokrojone i obrane wcześniej ziemniaki. Potem znów sól, pieprz i lubczyk oraz 2 łyżki majonezu. Majonez rozsmarować. Na to dodać pokrojoną w kostkę gotowaną marchewkę i groszek konserwowy. Doprawić do smaku i przykryć majonezem (2 łyżki). Na końcu dodać pokrojone jajka, sól, pieprz i lubczyk. Całość przykryć cienką warstwą majonezu. Sałatkę wsadzić do lodówki.

Podczas jedzenia należy pamiętać, żeby sięgać łyżką do samego dna salaterki, uzyskamy bowiem wtedy pełny przekrój sałatki na talerzu 😉

Smacznego !