
Ryba po grecku
24 grudnia 2021Pewnie na niejednym wigilijnym stole znajdzie się ryba po grecku. Jeśli zależy Wam na lżejszej, łatwo strawnej wersji mam dla Was ciekawą propozycję 🙂
Tak naprawdę wystarczy drobna modyfikacja przepisu, obejmująca sposób przygotowania samej ryby. Dzięki temu na jednej porcji oszczędzamy ok. 300 kcal (tradycyjny przepis z rybą smażoną w panierce z jajka i bułki tartej = 515 kcal; mój przepis = 207 kcal). Wystarczy dobrze osuszyć rybę i zamknąć ją na mocno rozgrzanej patelni – dzięki temu będzie nadal soczysta i zwarta.
Oto mój przepis na dzisiaj:
Składniki (4 porcje):
- chuda ryba, np. filet z dorsza, soli, morszczuka – ok. 500 g
- marchew – 3 sztuki
- korzeń pietruszki – spora sztuka
- seler – mały kawałek (ok. 80g)
- cebula – 2 sztuki
- por – mały kawałek (biała część)
- koncentrat pomidorowy – 2 – 3 łyżki
- woda lub bulion – 1 szklanka
- olej rzepakowy – łyżka
- ziele angielskie – 4 kulki
- liść laurowy – 2 sztuki
- sól, pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
Rybę bardzo dokładnie osusz na ręczniku papierowym (dzięki temu upiecze się, a nie ugotuje) a następnie natrzyj solą i pieprzem.
Tak przygotowaną rybę można smażyć na patelni. Gdy olej mocno się nagrzeje kładź filety i smaż po minucie na jedną stronę. Usmażone ryby przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez 15 minut.
Korzystając z tego że ryba jest w piekarniku zetrzyj na grubych oczkach marchew, pietruszkę i seler. Posiekaj dodatkowo w kostkę cebulę i w plastry por. Całość podsmaż na łyżce oleju rzepakowego.
Do cebuli dodaj starte warzywa oraz ziele angielskie i liście laurowe a następnie duś wszystko przez chwilę.
Do tak przygotowanych warzyw wlej przygotowany wcześniej koncentrat zmieszany z wodą lub bulionem. Całość duś przez ok. 10-15 minut i dopraw do smaku.
Uduszone warzywa wyłóż na upieczoną rybę i gotowe
Smacznego !