
Pieczona dorada
4 stycznia 2019To że jestem fanką ryb zapewne nikogo nie dziwi. Jedną z moich ulubionych jest dorada.
Pierwszy raz spróbowałam jej w nadmorskiej restauracji podczas wakacji, gdzie podano ją z rusztu. Była przepyszna i od tego momentu często do niej wracam..
.. i to będzie moja propozycja na dziś:
Składniki:
- 1 kg dorady lub innej ryby np. pstrąga (3 sztuki po 300 g)
- olej rzepakowy
- sól, cząber, czosnek, rozmaryn, pieprz ziołowy, lubczyk
- pietruszka
- cytryna do dekoracji
Wykonanie:
Wypatroszone ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, od środka i na zewnątrz ryby skropić olejem rzepakowym, następnie natrzeć solą, pieprzem ziołowy, czosnkiem, cząbrem, rozmarynem, lubczykiem, do środka ryby dodać liście zielonej pietruszki i odstawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, ryby ułożyć na papierze do pieczenia, piec około 20-25 minut (pstrągi 30-35 minut). Gotowe ryby ułożyć na talerzach, skropić cytryną, podawać z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Smacznego!