Pstrąg z grilla

3 maja 2022 Autor admin

Majówka często kojarzy się nam z grillowaniem, zwłaszcza jeżeli dopisze pogoda jak w tym roku.
Dla wielu z nas grill to steki czy kiełbasy, a jakby tak coś innego..
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 2 pstrągi całe
  • 2 płaty rybne
  • pęczek pietruszki
  • rozmaryn
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie skropić cytryną oraz natrzeć solą i pieprzem. Tak przygotowane płaty są już gotowy na grilla. W przypadku całej ryby natomiast, do brzucha należy dodatkowo włożyć kilka gałązek pietruszki i rozmarynu oraz dodać pokrojony czosnek. Wierzch ryby można spryskać oliwą.
Pstrąga grillować ok. 20 minut, pamiętając aby w połowie czasu przewrócić go na drugą stronę.

Smacznego !