
Pstrąg z grilla
3 maja 2022Majówka często kojarzy się nam z grillowaniem, zwłaszcza jeżeli dopisze pogoda jak w tym roku.
Dla wielu z nas grill to steki czy kiełbasy, a jakby tak coś innego..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 2 pstrągi całe
- 2 płaty rybne
- pęczek pietruszki
- rozmaryn
- czosnek
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie skropić cytryną oraz natrzeć solą i pieprzem. Tak przygotowane płaty są już gotowy na grilla. W przypadku całej ryby natomiast, do brzucha należy dodatkowo włożyć kilka gałązek pietruszki i rozmarynu oraz dodać pokrojony czosnek. Wierzch ryby można spryskać oliwą.
Pstrąga grillować ok. 20 minut, pamiętając aby w połowie czasu przewrócić go na drugą stronę.

Smacznego !