
Pstrąg pieczony w ziołach
14 maja 2023Lubicie ryby?
U mnie ryby pojawiają się na talerzu przynajmniej 2-3 razy w tygodniu.
Jestem amatorką jedzenia różnego rodzaju ryb od naszego rodzimego karpia czy pstrąga po śródziemnomorską doradę. Ryby można podawać na rozmaite sposoby. Możemy je smażyć, piec lub dusić..
Moja propozycja na dzisiaj to pstrąg w ziołach podawany z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi:
Składniki:
- 1 kg pstrąga (3 sztuki po 300 g)
- olej rzepakowy
- sól, cząber, czosnek, rozmaryn, pieprz ziołowy, lubczyk
- pietruszka i koperek
- ziemniaki
- cytryna i pomidorki koktajlowe do dekoracji
Wykonanie:
Wypatroszone ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, od środka i na zewnątrz ryby skropić olejem rzepakowym, następnie natrzeć solą, pieprzem ziołowy, czosnkiem, cząbrem, rozmarynem, lubczykiem, do środka ryby wsadzić liście zielonej pietruszki, koperek i odstawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni, ryby ułożyć na papierze do pieczenia, piec około 30-40 minut. Ryby ułożyć na talerzach, skropić cytryną, podawać z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi
Smacznego!