Pizza wegetariańska

26 września 2020 Autor admin

Sobotni wieczór przed telewizorem. Leci dobry film, a rodzinie zamarzyła się pizza.

Jest pandemia COVID-19 więc nie wybierzemy się do pizzerii. Pizzę możemy oczywiście zamówić na wynos, ale jeżeli mamy ochotę, do czego gorąco namawiam, to możemy zrobić ją sami.

Oto moja propozycja:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • drożdże
  • passata pomidorowa (350 ml)
  • olej rzepakowy
  • sól, cukier
  • papryka (200 g)
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • garść oliwek
  • ser żółty Gouda light (25 dkg)
  • lubczyk
  • rozmaryn
  • pieprz ziołowy
  • bazylia

Wykonanie:

2/3 szklanki wody wlać do garnuszka i rozpuścić w niej pół kostki drożdży. Do tego dodać łyżeczkę płaską soli i 1/2 łyżeczki cukru i wszystko wymieszać, Następnie wsypać 2 szklanki mąki pełnoziarnistej i wymieszać ręką. Dodać 2 łyżki oleju rzepakowego. Ciasto zostawić w misce na 1/2 godziny do wyrośnięcia na drzwiach otwartego, nagrzanego piekarnika.

Blachę na pizzę wysmarować olejem rzepakowym i rozłożyć ciasto (wcześniej przesypać mąką, by się dało oderwać od rąk). Na to dać passatę pomidorową, czosnek pokrojony, krążki cebuli, paseczki papryki, lubczyk, pieprz ziołowy, rozmaryn oraz garść oliwek czarnych. Całość posypać startym serem żółtym gouda light.

Piec 45 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać ze świeżą bazylią.

Smacznego!