
Pierogi z gęsiną
7 stycznia 2022Podczas jednej z ostatnich podróży kulinarnych szczególnie ujęły mnie swoim niepowtarzalnym smakiem pierogi z gęsiną. Po powrocie do domu spróbowałam je odtworzyć.
Oto mój przepis na dziś.
Składniki (ok 45 sztuk):
Ciasto na pierogi
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
Farsz
- ok. 300 g pieczonego mięsa gęsi
- 2 – 3 średnie cebule
- 5 – 6 ząbków czosnku
- pęczek natki pietruszki
- majeranek
- sól
- pieprz
- łyżka oleju rzepakowego
- kilka łyżek bulionu gęsiego
Wykonanie:
Ciasto
Przesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco wody, jeżeli za mokre – wrobić trochę mąki. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na pół godziny.
Farsz
Upieczone mięso drobno posiekać nożem. Cebulę poszatkować, zrumienić na oleju. Pietruszkę i czosnek posiekać. Wystudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Jeśli farsz jest za suchy dodać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście gęsiego). Dobrze wymieszać, przyprawić solą, majerankiem, rozmarynem, cząbrem, lubczykiem i dużą ilością pieprzu.
Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać po małej porcji farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać polane masłem i zrumienioną na nim cebulą lub wersja bardziej wytrwana pierogi podawać pływające w rosole gęsim w talerzu głębokim.
Smacznego !