
Piernik „w 5 minut”
6 listopada 2021Pyszne ciacho w kilka minut..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajo
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka 2 % tłuszczu
- 2 łyżki miodu pszczelego
- ok. 3/4 szklanki cukru z brzozy, kylitolu
- 1 1/2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki sody
Wykonanie:
Piekarnik nastawić na 180 stopni, bez termo obiegu, góra dół. Foremkę posmaruj olejem i posyp mąką lub bułką tartą. Składniki wrzucić do miski i miksuj 5 minut, następnie przelać do foremki do 3/4 wysokości. Piec ok. 45 minut, po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowy. Wyciągnąć z piekarnika, próbować po ostygnięciu.
Smacznego !