Piernik „w 5 minut”

6 listopada 2021 Autor admin

Pyszne ciacho w kilka minut..

Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka 2 % tłuszczu
  • 2 łyżki miodu pszczelego
  • ok. 3/4 szklanki cukru z brzozy, kylitolu
  • 1 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki sody

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na 180 stopni, bez termo obiegu, góra dół. Foremkę posmaruj olejem i posyp mąką lub bułką tartą. Składniki wrzucić do miski i miksuj 5 minut, następnie przelać do foremki do 3/4 wysokości. Piec ok. 45 minut, po 40 minutach sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowy. Wyciągnąć z piekarnika, próbować po ostygnięciu.

Smacznego !