Pieczony sum podany na wyrazistej sałatce

21 sierpnia 2022 Autor admin

Tuszka z suma z lekką sałatką..
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • jedna tuszka suma
  • sałata
  • ogórek
  • pomidor
  • kapary z ogonkami
  • dwie cytryny
  • dwa ząbki czosnku
  • sól
  • zmielony pieprz
  • garść kolendry oraz tymianku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Suma należy umyć, najlepiej pod zimną wodą. Po osuszeniu natrzeć solą, posypać pieprzem i pokropić oliwą z oliwek. W miejsca, gdzie dokonało się nacięć, należy włożyć czosnek i cytrynę, a także kolendrę i tymianek.
Tak przygotowaną rybę włożyć do odpowiednio rozgrzanego piekarnika. Ryba powinna być gotowa po 30 minutach.
Rybę podawać na sałacie z kaparami, ogórkami i pomidorkami. Świetnie będzie również pasował sos musztardowy (miód + musztarda Dijon + sól + pieprz).
Warto również pamiętać o cytrynie.

Smacznego !