
Pączki dietetyczne
8 lutego 2018Zbliża się Tłusty Czwartek.
Zgodnie z polską tradycją, w tym dniu powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka, a będzie to gwarancją szczęścia i pomyślności w kolejnym roku.
Co jednak zrobić gdy jesteśmy na diecie? Pączki kuszą nas z każdej strony, głównie z wielu sklepowych wystaw stąd na pewno każdy z nas ma na nie ochotę.
A co gdyby wypiec je samemu? Będąc na diecie też mamy do tego prawo.
Oto moja propozycja:
Składniki:
- szklanka mąki tortowej 120g
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- jajko rozmiar L
- łyżeczka ksylitolu 5 g
- 50 g dżemu domowego lub niskosłodzonego
- aromat śmietankowy
Wykonanie:
Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, ksylitolem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat np. śmietankowy oraz ksylitol (szczypta). Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę dżemu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.
Smacznego!