Pączki dietetyczne

8 lutego 2018 Autor admin

Zbliża się Tłusty Czwartek.

Zgodnie z polską tradycją, w tym dniu powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka, a będzie to gwarancją szczęścia i pomyślności w kolejnym roku.

Co jednak zrobić gdy jesteśmy na diecie? Pączki kuszą nas z każdej strony, głównie z wielu sklepowych wystaw stąd na pewno każdy z nas ma na nie ochotę.

 A co gdyby wypiec je samemu? Będąc na diecie też mamy do tego prawo.

Oto moja propozycja:

Składniki:

  • szklanka mąki tortowej 120g
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g
  • 25 g drożdży
  • pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • jajko rozmiar L
  • łyżeczka ksylitolu 5 g
  • 50 g dżemu domowego lub niskosłodzonego
  • aromat śmietankowy

Wykonanie:

Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, ksylitolem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat np. śmietankowy oraz ksylitol (szczypta). Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę dżemu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Smacznego!