
Ogórki małosolne
14 lipca 2022Jeden z moich ulubionych sezonowych przysmaków.. ogórki małosolne.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych (równej wielkości)
- 3 l wody
- główka czosnku
- kilka gałązek kopru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki stołowe soli
- opcjonalnie: liście chrzanu, porzeczki, wiśni lub dębu
Wykonanie:
Ogórki dokładnie umyć i ułożyć ciasno w uprzednio wyparzonym słoju. Dodać kilka ząbków obranego czosnku, liść laurowy oraz ziele angielskie. Po ułożeniu wszystkich warstw na samą górę dodać koper (całe łodygi) i mocno docisnąć. Opcjonalnie przed dodaniem kopru dodać liście wiśni, porzeczki, chrzanu lub dębu. W międzyczasie ugotować wodę. Do wody dodać sól w proporcji 1 łyżka stołowa na litr wody. Tak przygotowany roztwór wody wlać do słoja i wszystko szczelnie zamknąć, żeby ograniczyć dostęp powietrza.
Słój z ogórkami odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie ogórki małosolne są gotowe do jedzenia.
Smacznego !