
Makowiec
18 kwietnia 2022Makowiec jest, obok mazurków, bab i serników, typowym ciastem przygotowywanym na Wielkanoc. Według tradycji makowiec na świątecznym stole zapewni obfitość i dostatek w domu.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
Ciasto
- 450 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania
- 180 ml letniego mleka
- 150 g masła, roztopionego i przestudzonego
- 6 żółtek
- 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych
- 6 łyżek cukru
- pół łyżeczki soli
- 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego)
- ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej
Masa makowa
- 500 g maku
- 170 g jasnego brązowego cukru (można połowę zastąpić miodem, masa będzie bardziej wilgotna)
- 100 g rodzynków lub sułtanków
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 6 białek
Wykonanie:
Drożdże suche wymieszać z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość (od 1 do 1,5 godziny).
W międzyczasie przygotować masę makową. Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki, wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitymi na sztywno białkami, które pozostały z ciasta.
Gdy wszystko gotowe ciasto rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 3 mm, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od samego brzegu. Zwinąć (jak roladę), a końce makowca podłożyć pod spód. Tak przygotowane ciasto przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 – 40 minut, do złotego brązowego koloru. Wyjąć, rozciąć papier od góry, przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto (nie gorące!) polać lukrem i posypać suchym makiem.
Smacznego !