
„Kulki mocy” z daktyli
21 września 2022Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, choć różnią się kolorem. Drobne przekąski, które dodadzą nam energii na cały dzień i będą świetnie prezentować się na stole.
Oto moje przepisy na dziś:
„Kulki mocy” daktylowe
Składniki:
- 200 g miękkich daktyli
- 1-2 szklanki (po 250 ml) zmielonych orzechów włoskich, migdałów, nerkowców – dowolnie
- wiórki kokosowe do obtaczania
- czasami potrzeba 1-2 łyżki mąki kokosowej jeśli daktyle są zbyt lepiące nadal po dodaniu orzechów
Wykonanie:
- Do miski włożyć daktyle, rozdrobnić je blenderem ręcznym lub malakserem.
- Dodać zmielone orzechy i mieszać dokładnie. Ich ilość zależy od wilgotności daktyli.
- Masa powinna być łatwa do formowania ale nie wyjątkowo miękka. Jeśli tak jest, trzeba dodać 1-2 łyżki mąki kokosowej.
- Formować kulki mocy i obtoczyć je w wiórkach.
Smacznego!
„Kulki mocy” kokosowe
Składniki:
1. puszka mleka kokosowego („KIER” 400 ml)
2. 1 i 1/4 szklanka kaszy manny
3. rodzynki sułtańskie
4. pół łyżki stołowej oleju rzepakowego
5. cukier ksylitol i cukier waniliowy (ilość wg upodobań)
6. wiórki kokosowe do obtoczenia
Wykonanie:
Składniki od 1-5 łączymy ze sobą i gotujemy do uzyskania gęstości ciasta – aż masa stanie się trudna do wymieszania. Lekko studzimy i formujemy kulki, następnie obtaczamy w wiórkach i umieszczamy na krótko w lodówce.
Smacznego!