„Kulki mocy” z daktyli

21 września 2022 Autor admin

Na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo, choć różnią się kolorem. Drobne przekąski, które dodadzą nam energii na cały dzień i będą świetnie prezentować się na stole.
Oto moje przepisy na dziś:

„Kulki mocy” daktylowe

Składniki:

  • 200 g miękkich daktyli
  • 1-2 szklanki (po 250 ml) zmielonych orzechów włoskich, migdałów, nerkowców – dowolnie
  • wiórki kokosowe do obtaczania
  • czasami potrzeba 1-2 łyżki mąki kokosowej jeśli daktyle są zbyt lepiące nadal po dodaniu orzechów

Wykonanie:

  1. Do miski włożyć daktyle, rozdrobnić je blenderem ręcznym lub malakserem.
  2. Dodać zmielone orzechy i mieszać dokładnie. Ich ilość zależy od wilgotności daktyli.
  3. Masa powinna być łatwa do formowania ale nie wyjątkowo miękka. Jeśli tak jest, trzeba dodać 1-2 łyżki mąki kokosowej.
  4. Formować kulki mocy i obtoczyć je w wiórkach.

Smacznego!

„Kulki mocy” kokosowe

Składniki:

1.    puszka mleka kokosowego („KIER” 400 ml)

2.    1 i 1/4 szklanka kaszy manny

3.    rodzynki sułtańskie

4.    pół łyżki stołowej oleju rzepakowego

5.    cukier ksylitol i cukier waniliowy (ilość wg upodobań)

6.    wiórki kokosowe do obtoczenia

Wykonanie:

Składniki od 1-5 łączymy ze sobą i gotujemy do uzyskania gęstości ciasta – aż masa stanie się trudna do wymieszania. Lekko studzimy i formujemy kulki, następnie obtaczamy w wiórkach i umieszczamy na krótko w lodówce.

Smacznego!