Krokiety z barszczem

31 grudnia 2022 Autor admin

Najważniejszy w krokietach jest farsz. Może on mieć przeróżne formy. Najczęściej spotyka się krokiety z mięsem, kapustą czy grzybami.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

Ciasto naleśnikowe

  • 250 ml mleka
  • 250 ml gazowanej wody mineralnej lub zwykłej
  • 2 jajka
  • 225 g mąki pszennej
  • sól

Farsz

  • 600 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Obrać czosnek, drobno posiekać i dodać do cebuli. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok do wystygnięcia.
Po przygotowaniu farszu czas na ciasto naleśnikowe. Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać. Gotowe ciasto smażyć na patelni na placki. Gotowe naleśniki układać na talerzu, jeden na drugim.
Gdy wszystko gotowe farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki obtoczyć w jajku i w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.

Gotowe krokiety można podawać np. z barszczem.

Smacznego !