
Krokiety z barszczem
31 grudnia 2022Najważniejszy w krokietach jest farsz. Może on mieć przeróżne formy. Najczęściej spotyka się krokiety z mięsem, kapustą czy grzybami.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
Ciasto naleśnikowe
- 250 ml mleka
- 250 ml gazowanej wody mineralnej lub zwykłej
- 2 jajka
- 225 g mąki pszennej
- sól
Farsz
- 600 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki lub posiekać drobno. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Obrać czosnek, drobno posiekać i dodać do cebuli. Następnie dodać pieczarki i smażyć do momentu wyparowania całej wody i lekkiego przyrumienienia się pieczarek. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na bok do wystygnięcia.
Po przygotowaniu farszu czas na ciasto naleśnikowe. Mleko, wodę i jajka wymieszać np. trzepaczką. Dodać mąkę i zamieszać tak, aby nie powstały grudki. Dodać sól i wymieszać. Gotowe ciasto smażyć na patelni na placki. Gotowe naleśniki układać na talerzu, jeden na drugim.
Gdy wszystko gotowe farsz rozłożyć na naleśnikach, zostawiając brzegi wolne. Założyć boki naleśnika na farsz i zwinąć w rulon. Tak przygotowane naleśniki obtoczyć w jajku i w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju z każdej strony, aż do zarumienienia się bułki.
Gotowe krokiety można podawać np. z barszczem.
Smacznego !