
Kiszona rzodkiew
18 października 2022Mam wrażenie, że rzodkiew biała to mało popularne warzywo w dzisiejszych czasach, a szkoda. W tym wydaniu jest przepyszna.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1 rzodkiew biała, długa
- kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- pół litra przegotowanej wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
Wykonanie:
Rzodkiew umyć, obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Imbir pociąć w paski. Całość ułożyć ciasno w słoju. Dodać kilka ząbków obranego czosnku. W międzyczasie zagotować wodę. Do wody dodać sól w proporcji 2 łyżeczki stołowe na pół litra wody. Tak przygotowany roztwór wody wlać do słoja i wszystko szczelnie zamknąć, żeby ograniczyć dostęp powietrza.
Słój z warzywami odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie kiszona rzodkiew jest gotowa do jedzenia, ale tak naprawdę im dłużej leży tym z dnia na dzień jest lepsza.
Smacznego !