Jabłecznik gryczany

8 marca 2022 Autor admin

Coś dobrego i słodkiego, a przy tym zdrowego na Dzień Kobiet.
Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 420 g mąki gryczanej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • jabłka (1,5 kg) uduszone wcześniej z cynamonem
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 łyżki syropu daktylowego

Wykonanie:

Wyrobić ciasto ręką, podzielić na 2 części i schować na godzinę do lodówki. Po godzinie jedną połową ciasta wylepić dno foremki wysmarowanej wcześniej olejem rzepakowym i posypanej bułką tartą, a następnie i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut (temperatura 180 stopni). Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem z piekarnika i na podpieczony spód ciasta dać jabłka z cynamonem. W międzyczasie wyciągnąć z lodówki drugą część ciasta, pokroić ją nożem na plastry i przykryć nimi jabłka. Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i sprawdzić wykałaczką czy jest już dobrze upieczone (patyczek musi być suchy, nie może się lepić).

Smacznego !