
Jabłecznik gryczany
8 marca 2022Coś dobrego i słodkiego, a przy tym zdrowego na Dzień Kobiet.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 420 g mąki gryczanej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 150 ml oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- jabłka (1,5 kg) uduszone wcześniej z cynamonem
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki syropu daktylowego
Wykonanie:
Wyrobić ciasto ręką, podzielić na 2 części i schować na godzinę do lodówki. Po godzinie jedną połową ciasta wylepić dno foremki wysmarowanej wcześniej olejem rzepakowym i posypanej bułką tartą, a następnie i wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 15 minut (temperatura 180 stopni). Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastem z piekarnika i na podpieczony spód ciasta dać jabłka z cynamonem. W międzyczasie wyciągnąć z lodówki drugą część ciasta, pokroić ją nożem na plastry i przykryć nimi jabłka. Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto i sprawdzić wykałaczką czy jest już dobrze upieczone (patyczek musi być suchy, nie może się lepić).
Smacznego !