
Galareta
27 listopada 2021Coś oryginalnego na Andrzejki? Oto przepis mojej babci na pyszną galaretę. Wielbiciele takich smaków będą w siódmym niebie.
Składniki:
- Mięso drobiowe lub wieprzowe,
- Golonka wieprzowa, albo z indyka,
- Udka drobiowe,
- Marchew,
- Pietruszka,
- Czosnek,
- Liście laurowe,
- Przyprawy.
Wykonanie:
Po umyciu mięso dać do garnka i zalać wodą, aby było zakryte. Całość dobrze rozmieszać i zagotować. Po zagotowaniu wodę odlać, wszystko umyć i całość powtórzyć.
Dodać marchew, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, pieprz mielony oraz trochę soli. Gotować aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki.
Przygotowując gotowe porcje, do miseczek na dno dajemy ugotowane na twardo jajko pokrojone w plastry oraz przygotowane wcześniej kawałki mięsa.
Całość zalewamy wywarem. Polecam też dodanie pokrojonej w plastry marchewki.
Smacznego !