Galareta

27 listopada 2021 Autor admin

Coś oryginalnego na Andrzejki? Oto przepis mojej babci na pyszną galaretę. Wielbiciele takich smaków będą w siódmym niebie.

Składniki:

  • Mięso drobiowe lub wieprzowe,
  • Golonka wieprzowa, albo z indyka,
  • Udka drobiowe,
  • Marchew,
  • Pietruszka,
  • Czosnek,
  • Liście laurowe,
  • Przyprawy.

Wykonanie:

Po umyciu mięso dać do garnka i zalać wodą, aby było zakryte. Całość dobrze rozmieszać i zagotować. Po zagotowaniu wodę odlać, wszystko umyć i całość powtórzyć.
Dodać marchew, pietruszkę, czosnek, liść laurowy, pieprz mielony oraz trochę soli. Gotować aż wszystko zmięknie. Po ugotowaniu mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki.
Przygotowując gotowe porcje, do miseczek na dno dajemy ugotowane na twardo jajko pokrojone w plastry oraz przygotowane wcześniej kawałki mięsa.
Całość zalewamy wywarem. Polecam też dodanie pokrojonej w plastry marchewki.

Smacznego !