
Domowe sorbety owocowe
25 czerwca 2022Orzeźwiające, lekkie i niskokaloryczne lody owocowe..
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 500 g owoców (kiwi, arbuz, truskawki, etc, w zależności od koloru jaki chcemy uzyskać)
- sok z połowy cytryny
- ok 100 g ksylitolu, erytrolu lub innej substancji słodzącej, np. miodu (dokładna ilość uzależniona jest od słodyczy owoców)
Wykonanie:
Do miksera wsypać owoce i zmiksować z sokiem cytrynowym. Miksować do otrzymania gładkiej masy. Zalać formy na sorbety przygotowaną masą i włożyć patyczki. Odłożyć do zamrażarki na ok. 2-3 godziny.
Po wyjęciu lody są gotowe do spożycia.
Uwaga: aby sorbety nie stwardniały za mocno oraz miały kremową konsystencję można dodać łyżkę stołową skrobi kukurydzianej na samym końcu etapu przygotowania.
Smacznego !