
Delikatna wątróbka z kaczki z jabłkiem i cebulką
2 kwietnia 2022Niedoceniana u nas w Polsce, za to we Francji robi furorę.
Podawana na wiele sposobów jest ulubionym daniem nad Loarą. Do tego wszystkiego jest bardzo zdrowa, także warto po nią sięgać od czasu do czasu.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 400 g wątróbki z kaczki
- 2 duże cebule
- 1 twarde jabłko
- masło klarowane
- sól, pieprz
- mleko 2 % tłuszczu
- natka pietruszki lub kolendra
Wykonanie:
Wątróbkę umyć pod wodą, zalać zimnym mlekiem i pozostawić w nim przez 2 godziny. Wtedy będzie idealnie miękka. Cebule obrać, poszatkować, zrumienić na patelni na maśle klarowanym. Na tej samej patelni usmażyć jabłka, pokrojone w plastry o grubości 1 cm. Następnie rozgrzać drugą patelnię również z masłem klarowanym i wrzucić na nią wątróbkę. Smażyć 4 minuty. Wątróbkę podawać na puree z ziemniaków i plastrach jabłka, ozdobioną natką pietruszki lub posiekaną kolendrą.
Smacznego !