Cukinia faszerowana mięsem z kaszą

11 września 2022 Autor admin

Pomału za oknem już jesień, a w ogródkach zaczyna się sezon na cukinie. Nie może jej zabraknąć także i u nas. Dzisiejsza propozycja będzie pyszna, a zarazem prosta w przygotowaniu.
Będzie to danie, z którym poradzi sobie nawet dziecko.. i to dosłownie.
Oto przepis na dziś:

Składniki:

  • 3-4 średnie cukinie,
  • 350 g mięsa mielonego z indyka,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 duża cebula,
  • sól, pieprz,
  • 3 łyżki sera startego żółtego,
  • olej rzepakowy (łyżka).

Wykonanie:

Cukinię obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie warzywo przekroić wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć kieszonkę. Oprószyć całość szczyptą soli oraz pieprzu, a potem ugotować kaszę. Poszatkowaną cebulę zrumienić na łyżce oleju rzepakowego. Stopniowo dodawać przyprawy, mięso, wyciśnięty czosnek i koncentrant. Patelnię ściągnąć z rozgrzanej kuchenki i dodać do całości ugotowaną kaszę, wymieszać. Farsz nakładać do cukinii, posypać wszystko serem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez około 40 minut.

Smacznego !