
Cukinia faszerowana mięsem z kaszą
11 września 2022Pomału za oknem już jesień, a w ogródkach zaczyna się sezon na cukinie. Nie może jej zabraknąć także i u nas. Dzisiejsza propozycja będzie pyszna, a zarazem prosta w przygotowaniu.
Będzie to danie, z którym poradzi sobie nawet dziecko.. i to dosłownie.
Oto przepis na dziś:
Składniki:
- 3-4 średnie cukinie,
- 350 g mięsa mielonego z indyka,
- 100 g kaszy gryczanej,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki sera startego żółtego,
- olej rzepakowy (łyżka).
Wykonanie:
Cukinię obrać, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, następnie warzywo przekroić wzdłuż i za pomocą łyżki wydrążyć kieszonkę. Oprószyć całość szczyptą soli oraz pieprzu, a potem ugotować kaszę. Poszatkowaną cebulę zrumienić na łyżce oleju rzepakowego. Stopniowo dodawać przyprawy, mięso, wyciśnięty czosnek i koncentrant. Patelnię ściągnąć z rozgrzanej kuchenki i dodać do całości ugotowaną kaszę, wymieszać. Farsz nakładać do cukinii, posypać wszystko serem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez około 40 minut.
Smacznego !