
Ciasto „Ptasie mleczko”
1 maja 2022Sprawdzony przepis na domowe ptasie mleczko, które zasmakuje całej rodzinie lub znajomym.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka
- 0,75 szklanki cukru brzozowego ksylitol
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa „ptasie mleczko”:
- 1 duża kwaśna śmietana 18%
- 2 czerwone galaretki (np. truskawkowe)
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek, białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier brzozowy i dalej ubijać, żółtka dodawać po jednym i dalej ubijać do uzyskania jednolitej masy. Dalej do piany dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, miksować na najmniejszych obrotach. Ciasto wylać do tortownicy (o średnicy 24 cm) nasmarowanej olejem rzepakowym i wysypanej bułką tartą. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche i wtedy ciasto wyjąć, ostudzić, zimny biszkopt przeciąć na 2 równe części) . Śmietanę kwaśną ubić i dodać do niej 2 tężejące galaretki czerwone, ugotowane w ½ litra wody. Gdy masa zgęstnieje to wylać pół jej na wystudzony przecięty biszkopt, następnie masę przykryć 2 połową biszkoptu i wylać drugą połowę masy, wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi, ciasto włożyć na godzinę do lodówki.
Smacznego !