
Ciasteczka orkiszowo-gryczane z orzechami
5 grudnia 2021Dziś noc z piątego na szóstego grudnia. Wszystkie maluchy wiedzą, że to czas prezentów i spełniania życzeń. Zgodnie z tradycją naszykujmy dla św. Mikołaja własnoręcznie robione, pyszne ciasteczka oraz zostawmy mu szklankę ciepłego mleka. Święty w czerwonym kubraczku ukradkiem tym się posili i napoi.
Ciasteczka orkiszowo-gryczane z orzechami, mniam …
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 100 g mąki orkiszowej
- 40 g mąki gryczanej
- 40 g mąki migdałowej
- 1 jajko
- 50 g oleju rzepakowego
- 20 g posiekanych orzechów laskowych
- 50 g miodu pszczelego lub ksylitolu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąki przesiać do miski, dodać cynamon, sodę oczyszczoną i szczyptę soli, a następnie wymieszać. Do suchej mieszanki dodać olej, miód/ksylitol oraz jajko i wymieszać ręką do uzyskania jednolitej masy. Dorzucić posiekane orzechy i delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wsadzić na 2 godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Z przygotowanego ciasta uformować ciasteczka za pomocą foremki (u mnie była to foremka w kształcie dzwoneczka) i piec około 15 minut. Ciastka powinny być zrumienione.

Smacznego !