Chleb dyniowy

25 września 2021 Autor admin

Jako, że sezon dyniowy w pełni, a przed nami obchody Światowego Dnia Chleba, tym razem zobaczymy jak przygotować pyszny chleb dyniowy.

Oto mój przepis na dziś:

Składniki:

  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • 120 g miodu pszczelego
  • 150 ml napoju sojowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 75 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g orzechów laskowych
  • 50 g mieszanki bakaliowej.

Wykonanie:

Przygotuj puree z upieczonej dyni. Zblenduj razem z olejem i miodem. Dodaj napój sojowy, skórkę pomarańczową i wymieszaj. Do masy wsyp mąkę, skrobię i proszek do pieczenia. Dodaj przyprawy i wymieszaj. W osobnej miseczce zalej 1 łyżeczkę sody octem jabłkowym. Uzyskaną pianę wlej do masy i ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane orzechy włoskie, laskowe i bakalie. Wymieszaj. Keksówkę o długości 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę na chlebek i wyrównaj. Piecz w 175 stopniach C około 50 minut. Gotowy chlebek wyjmij z piekarnika i pozostaw w keksówce do ostygnięcia.

Smacznego!