
Buraki kiszone
6 listopada 2022Kiszonki w naszym kraju przeżywają prawdziwy renesans. Kisimy dosłownie wszystko.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1 kg czerwonych buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka pieprzu
- litr wody
- 1 łyżka soli
Wykonanie:
Buraki umyć i obrać ze skóry. Następnie pokroić w plasterki i włożyć do słoików. Dodać czosnek, liść laurowy oraz pieprz. W międzyczasie zagotować wodę. Do wody dodać sól w proporcji 1 łyżkę stołową na litr wody. Tak przygotowany roztwór wody wlać do słoi i wszystko szczelnie zamknąć, żeby ograniczyć dostęp powietrza.
Słoiki z burakami odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce. Optymalna temperatura do kiszenia to około 10 C, ale nie mniej niż 0 C. Buraki kisić około 2-3 tygodni. Ukiszone buraki można wykorzystać do sałatek, a sok na przykład do barszczu.
Smacznego !