
Barszcz wigilijny
24 grudnia 2021Pyszny, tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie z buraków, który można pić z zarówno z filiżanki jak i jeść z talerza.
Oto mój przepis na dziś:
Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 ząbki czosnku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- koperek
- natka pietruszki
- zakwas buraczany
- sól
- pieprz czarny
- lubczyk
- kurkuma
- ziele angielskie
- liść laurowy
Wykonanie:
Zagotuj wodę w garnku. Obierz warzywa, umyj i wrzuć do wody. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. warzyw ok. 80-90 min. Na końcu dodaj zakwas i wyłącz gotowanie.
Barszcz podawaj z uszkami. Świetnie będzie też pasował do krokietów.
Smacznego !