Dieta w stłuszczeniu wątroby

11 maja 2022 Autor admin

Podstawowym elementem terapii przy stłuszczeniu wątroby jest ścisła dieta. Tylko stosowanie się do kluczowych zasad pomoże komórkom wątroby w regeneracji i nie dopuści do zaawansowania choroby w kierunku marskości wątroby.
Co kategorycznie powinniśmy odrzucić to produkty tłuste, wysoko solone, bogate w cukier, ostre i smażone. Należy wyeliminować wysoko przetworzone produkty, dania gotowe i fast foody. Nie zaleca się też tłustych mięs i ich przetworów. Z diety należy też bezwzględnie usunąć alkohol – niezależnie czy chory cierpi na alkoholowe stłuszczenie wątroby czy odmianę niealkoholową.
Podstawą diety w przypadku stłuszczeniu wątroby powinny być przede wszystkim niezaprawiane zupy, np. jarzynowa, pomidorowa czy krupnik. Do zup można dodawać w niewielkich ilościach razowe makarony, brązowy ryż, kasze różnego rodzaju oraz razowe grzanki.
Ponadto dieta dla chorych na stłuszczenie wątroby powinna zawierać łagodne przyprawy, takiej jak natka pietruszki, koperek, kminek, majeranek czy kolendra i bazylia.
Spośród produktów zbożowych warto wybierać te pełnoziarniste, ale podobnie jak w przypadku pieczywa należy obserwować tolerancję pacjenta.
W przypadku owoców nie należy przekraczać dziennej ilości 250-350 g dziennie, ale można wybierać dowolne owoce świeże, o ile nie powodują one dolegliwości. W przypadku warzyw dozwolone są wszystkie rodzaje i to zarówno gotowane, jak i świeże. Nie ma też limitów co do ilości.
Zaleca się również pić wodę, bezcukrowe słabe herbaty, napary ziołowe, kawę zbożową oraz chude napoje mleczne jak maślanka czy jogurt. Soki owocowe można pić, ale tylko sporadycznie i najlepiej w formie rozcieńczonej.