Dieta w SIBO

8 września 2024 Autor admin

SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to problem medyczny zdefiniowany dosyć niedawnoWzdęcia (często z towarzyszącym uczuciem przelewania się w jamie brzusznej), bóle brzucha (niekiedy bardzo silne, skurczowe i rozpierające), uczucie pełności, nietolerancje pokarmowe, biegunka, utrata wagi, zaparcia, osłabienie, przewlekłe zmęczenie, refluks, zgaga, zaburzenia wchłaniania i trawienia, niedokrwistość, bóle stawów, zmiany skórne, zaburzenia hormonalne, zaburzenia nastroju, wypadanie włosów, łamanie się paznokci, lęk przed spożywaniem posiłków, nudności, czy znacznie powiększony obwód brzucha to objawy jak i skutki nieleczonegoSIBO. Jak widać SIBO może przypominać inne choroby układu pokarmowego, dlatego najważniejsza jest wizyta u specjalisty i wielokierunkowa diagnostyka pacjenta.

Diagnostyka SIBO w praktyce klinicznej polega na wykonaniu wodorowego testu oddechowego lub wodorowo-metanowego.

U pacjentów z SIBO leczeniem pierwszego wyboru jest antybiotykoterapia. Istotną rolę w leczeniu SIBO odgrywa także właściwa dieta. W przypadku SIBO mówimy o diecie low FODMAP, czyli wykluczeniu produktów, które mocno fermentują w naszym układzie pokarmowym.