
Dieta w nadkwasowości
6 września 2022Podstawową zasadą diety przy nadkwasocie jest eliminacja produktów zwiększających wytwarzanie soków żołądkowych.
Co kategorycznie powinniśmy wyeliminować to potrawy smażone, sosy, wysoko przetworzone produkty mięsne i rybne jak konserwy, produkty marynowane czy ostre przyprawy, a także słodycze i czekoladę.
Nie zalecane są również nierozcieńczone soki owocowe i warzywne, napoje gazowane, kawa i mocna herbata oraz alkohol.
Powinniśmy również mocno ograniczyć produkty wzdymające i ciężkostrawne, w tym rośliny strączkowe, paprykę, cebulę, czosnek, brokuły, kalafior. Czasami także pieczywo razowe nie jest zalecane, choć zależy to bardziej od dolegliwości indywidualnych.
Produkty, które należy włączać do diety w przypadku nadkwasoty to m.in. banany, produkty mleczne, szczególnie te fermentowane, czerstwe pieczywo, płatki owsiane czy kasze drobnoziarniste (kuskus, jaglana, kukurydziana, manna).
Potrawy powinny być duszone, gotowane, ewentualnie pieczone bez tłuszczu, w folii. Gotowe dania należy spożywać w temperaturze pokojowej, nie zimne, ale też nie gorące.
Do diety warto też dodać zioła takie jak rumianek, melisa, prawoślaz czy siemię lniane.
Posiłki należy jeść o stałych porach, najlepiej co 2,5-3 godziny. Przy czym kolacja powinna być spożywana na około 3 godziny przed snem.