Dieta w miażdżycy

6 sierpnia 2022 Autor admin

Miażdżyca to przewlekła choroba zapalna w ostateczności mogąca doprowadzić do zwężenia naczyń krwionośnych oraz zwiększenia ryzyka powstania zatorów w naczyniach i zwiększenia ciśnienia tętniczego.
Głównym czynnikiem powodującym miażdżycę jest wysokie stężenie cholesterolu we krwi.
Co kategorycznie powinniśmy wyeliminować to tłuszcze trans. W tym przypadku tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, należy zastępować roślinnymi, nienasyconymi tłuszczami. Należy zmniejszyć również spożycie soli do maksymalnie 5-6 g na dobę. Tu na pewno warto częściej doprawiać potrawy ziołami. Powinniśmy także ograniczyć słodycze do maksymalnie 2-3 razy w tygodniu, przy czym osoby chorujące również na cukrzycę, otyłość czy mające wysokie stężenie triglicerydów we krwi, powinny zupełnie wyeliminować słodkości z diety.
Wśród produktów zabronionych znajdują się również napoje słodzone oraz gazowane. Co natomiast możemy, a wręcz powinniśmy pić to woda. Można do tego wliczyć również słabe napary z herbaty oraz herbaty ziołowe.