Dieta w kamicy nerkowej

13 września 2023 Autor admin

Kamica nerkowa jest schorzeniem związanym z osadzaniem się w drogach moczowych złogów w postaci kamieni lub kryształów soli. Szacuje się, że choroba ta może dotykać nawet co dziesiątego Polaka, w tym znacznie częściej mężczyzn niż kobiet.
Dieta w kamicy nerkowej może być bardzo zróżnicowana, gdyż będzie zależeć od rodzaju kamieni, które gromadzą się w nerkach. Niezależnie od rodzaju kamicy nerkowej, każdy chory powinien regularnie spożywać płyny wypijając minimum 2-2,5 litra wody (niskozmineralizowanej, niskosodowej). Należy także ograniczyć spożycie soli i produktów bogatych w sól, wyeliminować lub mocno ograniczyć picie alkoholu oraz mocnej kawy i herbaty, a także ograniczyć stosowanie ostrych przypraw.
Osoby chorujące na kamicę szczawianowo-wapniową powinny dodatkowo wyeliminować szczaw, szpinak, botwinę, buraki, rabarbar, kakao, czekoladę, kawę czy herbatę. Co więcej warto ograniczyć spożycie produktów bogatych w cukier i cukry proste.
Przy kamicy moczanowej należy zwiększyć spożycie produktów mlecznych i warzyw. Dodatkowo warto ograniczyć wywary, sosy i galarety mięsne, podroby, sardynki, śledzie, szproty, strączki oraz grzyby. Mięso można spożywać, ale wyłącznie gotowane lub przygotowane na parze w ilości nie większej niż 150 g dziennie.
W kamicy fosforanowej należy zwiększyć spożycia białka, aby zakwasić mocz.
Przy kamicy wapniowej natomiast należy ograniczyć spożycie produktów mlecznych bogatych w wapń.

Niezależnie od rodzaju kamicy zaleca się również zwiększenie aktywności fizycznej.