
Dieta w chorobach układu krążenia
9 września 2021Najczęstszymi chorobami układu krążenia są: nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa (czyli choroba niedokrwienna mięśnia sercowego), niewydolność krążenia (w tym niewydolność serca), miażdżyca naczyń obwodowych (tzw. miażdżyca zarostowa kończyn) oraz żylaki i zapalenia żył.
Nadrzędnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia są zaburzenia poziomu cholesterolu LDL, HDL oraz trójglicerydów we krwi.
Na ilość lipidów we krwi wpływa w decydującym stopniu rodzaj diety. Żywność wysoko przetworzona, z dużą ilością tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego zwiększa szanse rozwoju tych chorób.
Właściwe żywienie pełni szczególną rolę w leczeniu chorób układu krążenia.
Komponując codzienny jadłospis należy zwrócić uwagę na odpowiedni dobór produktów żywnościowych zmniejszających ilość „złego” cholesterolu LDL, a zwiększających HDL, czyli tego „dobrego”. Dieta musi być urozmaicona, uboga w tłuszcze nasycone, bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik oraz odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych. Powinno się także ograniczyć spożycie cukrów prostych i soli.